Freitag, 18. Juni 2010


KIRGIZİSTAN KONUSUNDA ULUSLARARASI AKTİF SİYASET İZLENMELİDİR



Kırgızistan’da devam eden iktidar ve muhalefet çatışmasının, ülkeyi adeta iç savaşın eşiğine getirmiş olması hür dünyadaki Doğu Türkistanlıları son derece üzmüştür.


Bugün Orta Asya olarak adlandırılan Türkistan topraklarının sömürgeci zihniyetler tarafından işgal edilmesi üzerine, hür dünyaya sığınan bizler, yıllar önce kaçarak terk etmek mecburiyetinde kaldığımız bu coğrafyada yaşayan, kardeş ve dindaş halkların anlamsız ve nedensiz bahanelerle birbirlerine saldırmaları ve bu saldırıların şiddete dönüşerek kardeş kanı dökülecek şekilde sonuçlanması şüphesiz hür dünyadaki Türkistanlıları ve Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’ni endişeye sevk etmiştir. Şüphesiz bu üzücü provakatif olayın ortaya çıkışı, Türkistan topraklarının ortak sahibi olan kardeş halklar arasında onarılması güç derin yaralar açılmasına neden olmuştur.


Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti olarak bizler; Kırgızistan’da yaşanan olayları etnik bir çatışmadan ziyade küresel güçlerin provakatif eylemleri olarak değerlendiriyoruz. Kırgızistan üzerindeki gerçek niyetlerini saklayan ve ülkenin zayıflamasından istifadeyle bölgede siyasi ve askeri egemenliklerini kalıcı olarak tesis etmeyi hedefleyen küresel güçler tarafından “etnik bir çatışma süsü vermek suretiyle” kanlı olayların planlı organize edildiğini düşünüyoruz.


Stratejistlerin de ifadesiyle; Doğu ve Batı Türkistan’dan oluşan Türkistan coğrafyası, Asya’nın kalbidir, bir çok Asya ülkesinin jeopolitik çıkarı ile bağlantılıdır. Bölgenin jeo-stratejik ve enerji zenginlikleri, birçok güçlerin çıkar mücadelesine sahne olmaktadır. Yüzeysel bakıldığında Bakıyev döneminde yaşanan yolsuzlukların ve bunun beraberinde yaşanan ekonomik sıkıntıların, işsizliğin olaylara neden olduğu görülmekle birlikte bu durum sadece provakasyonlara zemin hazırlamıştır.


Özellikle 11 Eylül sonrası ABD ve NATO güçlerinin Türkistan topraklarına (Afganistan, Kırgızistan) girmesiyle bölgede mevcut olan Rusya-Çin stratejik ortaklık işbirliği ilişkileri çerçevesinde oluşan dengenin son yıllarda artan askeri ve siyasi çıkar çatışması nedeniyle bozulduğu görülmektedir. Kırgızistan, bulunduğu stratejik, jeopolitik konum sebebiyle işte bu küresel güçlerin cirit attığı meydan olmaktan kurtulamamıştır. Özellikle Rusya, Çin ve Amerika arasında sıkışan Kırgız yönetimi ve halkının bu cendereden kurtulması, ekonomik açıdan feraha kavuşması ve demokratik bir yönetimin iktidara gelmesi noktasında başta BM, AGİT, İslam Konferansı, AB, başta olmak üzere uluslararası kurumlar acilen devreye girmek durumundadır. Anlaşmazlık içindeki grupların masa başında bir araya getirilmesi sağlanmalıdır.


Halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması, hayat standardının yükseltilmesi, demokratik sürecin işlerliği, referandumun uygulanması, mal ve mülkleri talan ve yağma edilenlerin mağduriyetlerinin karşılanması gibi projelerin geliştirilmesi noktasında bölge ülkelerinin kalıcı bir işbirliğine ihtiyaç vardır Bölgede kalıcı bir barış ve istikrarın sağlanması için Kırgızistan’ın tekrar baskıcı ve mafya anlayışına dayalı yönetime ve yolsuzluklarla dolu günlere geri dönmesini önleyici önlemler alınmalıdır.


Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti (DTSH) olarak; özellikle başta Türkiye olmak üzere diğer Türk Cumhuriyetlerini Kırgızistan konusunda daha hassas, daha kararlı ve daha aktif, daha kalıcı bir politika izlemeye davet ediyoruz.


DOĞU TÜRKİSTAN SÜRGÜN HÜKÜMETİ BAŞBAKANI:


-İSMAİL CENGİZ

Mittwoch, 16. Juni 2010



Sherqiy Türkistan Sürgündiki Hökümitining Qirghizistannning Jenubidiki Weqeler Heqqidiki Bayanati


Biz igiligen melumatlardin qarighanda mushu ayning 11- künidin 15-künigiche Qirghizistanning Jalalabat we Ush qatarliq sheherliride arqa körünishi namelum bolghan bir qisim siyasiy küchler qesten weqe tughdurup, ot qoyush, adem öltürüsh, bulangchiliq qilish qatarliq zorawan qilmishlarni ortigha chiqirip, Qirghizistanning jenubida yashawatqan Qirghiz, Uzbek, Uyghur, Axiska Türkleri qatarliq qérindash xelqlerning munasiwitige buzghunchiliq qilghan we éghir aqiwetlerni keltürüp chiqarghan.

Melum bolishiche hazirghiche toqunushqan tereplerdin 500 ge yéqin kishi ölgen we 1500 din artuq kishi yarilanghan.Bu jeryanda Qirghizistanning Perghane wadisida yashawatqan yérim milyondin artuq kishi yurt-makanliridin ayrilip, Uzbekistan qatarliq xoshna döletlerge köchüshke bashlighan.

Bu weqening ortigha chiqishi, ejdatlirimizdin miras qalghan qutsal Merkizi Asiyaning xelqara jamaetchilik aldidiki obrazini xünükleshtürüpla qalmay, qanche ming yildin béri étnik, siyasiy, iqtisadiy, diniy we kultural alahiydilikler tereptin qan-qérindash hem teqdirdash bolup kelgen xelqimizning qelbide asan saqaymaydighan yarilarni peyda qildi.

Weqedin kéyin ortigha chiqqan ichimlik Su, yimek-ichmek, dora-dermek, olturaq Öy, yéqilghu, dawalash üskiniliri we qatnash quralliri yétishmeslik sewebidin, u rayonda yashawatqan qérindashlirimizning kündilik hayati éghir qiyinchiliq ichide turmaqta.Bolupmu weqe yüz bergen rayondin Uzbikistangha oxshash döletlerge köchiwatqan musapirlarning yéterlik derijide yardem we qarshi élinishqa irishelmesliki yéngi-yéngi kirzislarning ortigha chiqishigha hul hazirlishi mumkin.

Biz Sherqi Türkistan Sürgündiki Hökümiti bolush süpitimiz bilen, bu weqeni chongqur epsuslinarliq hésiyatimiz bilen yéqindin küzitip turiwatimiz.Bizningche merkizi Asiyada yashawatqan qérindash xelqlerning öz-ara kélishelmeydighan héchqandaq teripi yoq.Birimizning müngüzige ursa yene birimizning tuyiqi sirqiraydighanliqi ret qilghili bolmaydighan bir heqiqet.Biz herqaysi tereplerning bu weqeni, gorupiwiy tar étnik mezhepchiliktin kélip chiqqan hadise dep qarimastin, Xitay qatarliq bir qisim dölet we rayon atlighan düshmen küchlerning, bu rayonning tinichliqi, birlikimiz we qérindashliqimizni buzushni meqset qiliwatqan aghdurmichiliq herkiti dep chüshünishini, özini tutiwélip meselilerni Qirghizistan hökümiti we Uzbek hökümitining xeqara qanunlar we qérindashliq ölchemliri asasida bir terep qilishigha purset yaritip bérishini arzu qilimiz.

Biz Sherqi Türkistan Sürgündiki Hökümiti bolush süpitimiz bilen yene Birleshken Milletler Teshkilati, Yawropa Ittipaqi, NATO, Xelqara Qizil Kirsit Jemiyiti we Xelqara Qizil Hilal Ay Jemiyiti, Chigirisiz Insan Heqliri Teshkilati, Xelqara Kechürüm Teshkilati qatarliq qurlulushlarning, bu rayondiki döletlerning bu kirzistin qurtulup, tinch we xatirjem hayatni eslige keltürüsh üchün élip bériwatqan tirishchanliqigha hemdemde bolishini ümid qilimiz.

Axirida eshu weqe munasiwiti bilen béshigha musubet kelgen, yarilanghan, yurt-makani we mal-dunyasidin ayrilip qalghan barliq qérindashlirimizdin semimiy hésiyatimiz bilen hal soraymiz.Alla biguna ölgenlerning yatqan yérini jennet qilsun!

Sherqiy Türkistan Sürgündiki Hökümiti

16.06.2020

Sonntag, 13. Juni 2010

Sherqitürkistan Kultur Merkizi Frankfurtta Kulturlar Ara Diyalog Paaliyitige Qatnashti

Mushu Ayning 11- , 12- künliri Gérmaniyening Frankfurt Sherheri etrapida, Gérmaniyede yashawatqan 100 ge yéqin milletning ayrim wekillirining qatnishishi bilen Kulturlar ara diyalog paaliyiti élip bérildi. Paaliyetke Sherqiy Türkistan Sürgündiki Hökümiti Kultur we Teshwiqat Ménistirlikining qarmiqida, Yawropada paaliyet qiliwatqan Sherqitürkistan Kültür Merkizi wekillirimu qatnashti.




Bu paaliyetke Gérmanlarning Kultural Jemiyetliridin bashqa bu yerde köchmen bolup olturaqliship qalghan Uyghur, Türk, Yunan, Italiyan, Erep, Rus, Yapon, Pilipin, Nigir, Hendistan, Burma we Pakistan qatarliq döletlerdin kelgenler qurghan teshkilat we jemiyetlerdin bolup 500 ge yéqin kishi qatnashti.

Paaliyetning meqsiti, Gérmaniyede yashawatqan étnik topluqlar ottursidiki öz-ara kultural yolqoyush we öz-ara chüshünüshni téximu ilgiri sürüsh, yerlik medeniyetlerning güllinishini righbetlendürgen asasta ortaq bolghan meniwiy muhit yaritishtin ibaretidi.




Paaliyette herqaysi döletlerdin yawropagha kélip olturaqliship qalghan xelqlerning teshkilatlirining özlirini tonutishi üchün ularning medeniyet we sen´itige ayit nomurlarni sehnide körsütishige purset yaritip bergendin bashqa, ular üchün ayrim tizgahlar hazirlanghan bolup, bu yerde Sherqiy Türkistangha wakaliten Sherqitürkistan Kultur Merkizigimu yer ayrildi.

Paaliyet jeryanida bashqa xelqler tallanghan serxil sen´et we medeniyetke ayit nomurlarni körsetti we özlirining yerlik Yimek-ichmek, kéyim-kichek medeniyitini namayan qildi. Sherqiturkistan Kultur Merkizi ezaliri özlirige ayrilghan tizgahta, Sherqitürkistanning bügünki weziyitini bolupmu, „Sherqitürkistan 5- Iyul Xelq Inqilawi“ din kéyinki xelqimizning béshigha kéliwatqan Kultural we Érqiy qirghinchiliqqa ayit riyalliqni tonushturidighan Uyghurche, Gérmanche, Türkche we Engilische kitap-jornal, bérishur, resim we bildürge qatarliqlarni tarqitip paaliyet qatnashquchillirining diqqitini qozghidi.



Sherqitürkistan Kultur Merkizi yene bu paaliyetke qatnashqan Edebiyat-sen´et, Axbarat we Maarip orunliridin kelgenler bilenmu ayrim söhbet élip bardi we ularni, Sherqitürkistan we Tibet mesiliside Xitayning teshwiqatigha aldanmasliqni, zörül tépilsa Sherqitürkistangha biwaste bérip ehwallarni mexpiy igelleshning ishenchlik we téximu qayil qilarliq bolidighanliqini agahlandurdi.


Sherqitürkistan Kultur Merkizining ikki künlük kulturlar ara diyalog paaliyiti nahayiti netijilik boldi. (K.A)


Sherqitürkistan Kultur Merkizi Teshwiqat Bölümi



Gérmaniye/Frankfurt 13.06.2010



Posted by UYGHURISTAN at 10:25 AM