Dünya Kamuoyu Tibet’e Odaklanırken Doğu Türkistan’ı Unutmamalı
Dünya kamuoyunun sadece Tibet'e odaklanmaması gerektiğini belirten Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabiya Kader, Doğu Türkistan meselesiyle de yakından ilgilenmesi gerektiğini vurguladı.
Almanya'nın başkenti Berlin'de 2. Dünya Uygur Kongresi düzenlendi. Üç gün süren kongrenin sonunda Uygur, Türk ve değişik milletlerden oluşan bir grup Brandenburg Kapısı'nın önünde Çin'in Tibet ve Doğu Türkistan'a uyguladığı şiddet protesto ederek bu devletlerin hürriyetlerinin ellerine verilmesi talep etti. Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabiya Kader, bu yıl Çin'de düzenlenecek olan Olimpiyatların açılış töreni boykot edilmesini talep ederek, "Doğu Türkistan 60 yıldır Çin işgalinin altında bulunuyor.
İnsan haklarının ihlallerinin yanı sıra dil, din ve insanların haysiyetleri de çiğneniyor. Doğu Türkistan ve Tibet'e hürriyetleri ellerine verilmeli." dedi. Dünya kamuoyunun sadece Tibet'e odaklanmaması gerektiğini belirten Kader, "Almanya Federal Meclis İnsan Hakları Komisyonu ile görüştük. Bu görüşmelerde siyasi partilerin temsilcilerine davamızı anlatma imkanını bulduk. Ayrıca AB İnsan Hakları Komisyonu Almanya Temsilcileri de görüşerek Doğu Türkistan meselesinin önümüzdeki AB-Çin görüşmesinde dile getirileceği yönünde söz aldık." diye konuştu. Birçok kez Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen Kader, Çin yönetimi tarafından ayrılıkçılıkla suçlanarak 5 yıl hapis yatmıştı.
Merkezi Almanya'da bulunan Tehdit Altındaki Halklar Derneği Asya uzmanı Ulrich Delius, "Guantanamo'da suçsuz olarak göz altında bulunan 17 Uygur'un serbest kalması ve bir devlet tarafından kabul edilmeleri için AB seferber olmalı. Eğer bu Uygurlar serbest bırakılır ve bir AB ülkesi tarafından barındırılırsa, Uygurların barışçıl protestolarla bir şeyin başarılmasının mümkün olduğunu görecekler ve böylece şiddete başvurmadan barışçıl yollarla haklarını aramaya devam edecekler." Azamat Damir, Berlin
25 April 2008, Friday
Menbe:http://www.eurozaman.com/euro/detaylar.do?load=detay&link=31165
Montag, 30. Juni 2008
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen