Montag, 30. Juni 2008

Olimpiyat Meşalesi Koşusu Doğu Türkistan Bayrağı Altında Koşuldu

Olimpiyat meşalesi, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları öncesinde dünya turuna çıktı. Olimpiyat meşalesi turunun Türkiye ayağı ise dün İstanbul'da gerçekleşti. Ancak Sultanahmet Meydanı'nda başlangıcı verilen olimpiyat meşalesi koşusunun beklenmedik misafirleri vardı.

Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğalistan'da yaşananları protesto eden kalabalık bir grup, meşale koşusuyla ve Çin hükümetiyle ilgili sloganlar attı. Gösteriler sırasında 12 kişi gözaltına alındı.
Çin'in başkenti Pekin'de 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında yapılacak 29. Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde Çin hükümeti aleyhine geçtiğimiz ay da benzer gösteriler olmuş ve onlarca insan ölmüştü. İstanbul'daki gösterilere rağmen meşaleyi ilk olarak milli buz patenci Tuğba Karademir taşıdı.


Spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 2008 Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Jiang Xiaoyi'nin katılımıyla gerçekleştirilen törene büyük bir katılım oldu.

Koşu öncesi konuşan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Olimpiyat Meşalesi Koşusu'nun İstanbul'dan tüm dünyaya ve olimpiyatlara dostluk, barış ve hoşgörü götüreceğini söyledi. Koşunun İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği olması için vesile olmasını dilediğini belirten Mehmet Atalay, “Barışın sembolü olan meşale, İstanbul'dan Pekin'e kadar uzanacak.” dedi. Olimpiyat Meşalesi Koşusu, Avrupa ve Asya yakasında toplam 20 kilometrelik bir parkurda, yaklaşık 80 kişi tarafından koşularak taşındı. Nurullah Kaya, İstanbul



05 April 2008, Saturday

Menbe:
http://www.eurozaman.com/euro/detaylar.do?load=detay&link=29690

Keine Kommentare: