Sonntag, 22. Juni 2008


RABİYA KADER: “DÜNYA FERYADIMIZI DUYMUYOR"

Sunday, 22 June 2008 10:50



Çin’in en zengin kadınlarından birisi iken rejimi eleştirdiği ve Uygur soydaşlarımızın haklarının korunmasını savunduğu için 6 yıl hapse atılan ve cezasını çektikten sonra ülkeyi terkeden ‘Uygurların Annesi’ olarak anılan Rabiya Kader, Almanya’da bir basın toplantısı düzenledi. Rabiya Kader, basın toplantısının ardından, Doğu Türkistan Birliği’nin organize ettiği bir konferans verdi.




Mörfelden-Walldorf Mimar Sinan Cami Cemiyeti ve Belediye'nin katkılarıyla Walldorf Stadthalle'de Türk ve Alman medyasının katıldığı basın toplantısında; Çin zulmünü gözler önüne seren Rabiya Kader: “Biz namus, şeref için yaşarız. Çinliler en mukaddes değerlerimize saldırıyor. İnanç özgürlüğü yok. Çinliler namusumuza tecavüz ediyor, halkımızı bir plan çerçevesinde yavaş yavaş yok ediyorlar. Dünya Uygurların feryadını duymuyor. Çin zulmü altında sesimizi yükseltemiyoruz” diye konuştu.




Doğu Türkistan’ın 1949 yılında Çin tarafından işgal edildiğine dikkat çeken Rabiya Kader, bölgeye yarım asırdan beri Çinli yerleştirildiğini ve Uygur Türklerinin öz vatanlarında nüfus olarak azınlığa düştüğünü belirtti. Kader: “Toprak sahibi uygurlar şimdi kendi topraklarında işçi olarak çalıştırılmakta, buna itiraz edenler sudan bahanelerle hapse atılmaktadır. Uygurlar herşeyi göze alarak zulme dirense de, aileleri ve çocukları Çinlilerin elinde rehin olduğundan dirençleri zayıflamaktadır” dedi.

Çin’in dış dünyaya kapalı bir hapishane olduğunu belirten Rabiya Kader, Uygur soydaşlarımıza yapılan zulmün dışarıya aksetmediğini, aksettiğinde de bunun gerektiği gibi algılanmadığını söyleyerek: “Maalesef Uygurların davasında Türkiye başta olmak üzere, birçok ülkeden beklediğimiz desteği göremedik. Maalesef dış dünya Çinlilerin Uygurlara yaptığı zulme duyarsız ve seyirci kaldı” dedi.

Olimpiyat oyunları öncesi Tibet’in sıkça gündeme getirildiği bir dönemde, neden Uygur Türkleri’nin ve Doğu Türkistan’ın durumunun dünya medyasında yer almadığı şeklindeki sorumuzu Rabiya Kader: “Bunun sebebini bilmiyoruz. Nedense Doğu Türkistan’daki Çin zulmü sürekli görmezden geliniyor. Tibet’in Dalay Lama gibi bir lideri var ve bu dış dünyada tanınmalarını, seslerini duyurmalarını sağlıyor. Tibet’in ardında 65 milyonluk bir lobi var ve bunu çok iyi kullanıyorlar. Biz ise mütevazi şartlarda çığlığımızı duyurmaya çalışıyoruz.” şeklinde cevapladı.


Rejimle ilgili aleyhte bir kelime bile söyleyenlerin derhal hapse atıldığını ve yıllarca işkence gördüğünü söyleyen Rabiya Kader, Çin’in Uygur Türklerini terörist gösterme çabalarına da dikkat çekti. Kader: “11 Eylül terör olaylarının ardından, Uygur Türkleri Çin tarafından terörist olarak lanse edildi. Çin Uygurlara yaptığı işkence ve baskıları örtmek maksadıyla, Uygurları terör örgütlerine yardım etmekle suçladı. Bu yüzden hem Doğu Türkistan’daki hem de yurt dışındaki Uygurlar büyük zarar gördüler. Birçoğu suçsuz yere hapishanelerde yattı, birçoğu bulundukları ülkelerden sınırdışı edildi. Bugün de birçok Uygur, Çin’e iade ve idam edilme tehlikesiyle karşı karşıyadır” diye konuştu.

http://www.habercininyeri.com/index.php?option=com_content&view=article&id=327:rabya-kader-duenya-feryadimizi-duymuyor-&catid=3:flas-haber

Keine Kommentare: