Montag, 30. Juni 2008

Pekin Olimpiyatları Münih’te Protesto Edildi


Almanya’nın Münih kentinde Doğu Türkistanlılar Pekin olimpiyatlarını protesto ettiler. Şehrin en işlek meydanı olan Marienplatz’ta toplanan Doğu Türkistanlılar yaptıkları protesto gösterisinde olimpiyat meşalesinin geçeceği bölgelerdeki Doğu Türkistanlıların toplama kamplarına kapatıldığı ifade ettiler.

Çin’in başkenti Pekin’de Ağustos ayında başlayacak olan olimpiyat oyunları protesto eden Dünya Uygur Kurultayı ve Avrupa Doğu Türkistan Birliği’nin düzenlediği protestoya birçok Münihli aile çocuklarıyla katılırken Doğu Türkistan bayrakları ve Çin’i protesto eden pankartlar taşındı. Göstericiler, “İnsan hakları olmadan olimpiyat oyunları olmaz”, Çin, Doğu Türkistan’daki katliama son ver “gibi yazılı pankartlar taşıdı.


Bir Uygur bayanın okuduğu bildiride özellikle son günlerde Doğu Türkistan’da Çin baskısının artığına dikkati çekildi. Bildiride “Son dört ayda kırk Uygur teröristlik suçlamasıyla gözaltına alındı ve bunların yirmisi ölüm cezasına çarptırıldı. Olimpiyat meşalesinin geçeceği Uygur Özerk bölgesindeki yerli halkın çoğu olay çıkması korkusuyla toplama kamplarına gönderildi” denildi. Dünya Uygur Kurultayı’ndan Elgin Haznevi ise yaptığı konuşmada Türk soydaşlarının davalarına duyarsız kalmalarından yakındı.

Haznevi “bizim Dalay Lama’mız olmadığı için Dünya’nın gözünden kaçıyoruz. Sesimizi duyurabilmemiz için Budist mi olmamız gerekiyor. Ama biz Allah’a şükürler olsun ki Müslüman’ız” dedi.

Menbe:http://www.eurozaman.com/euro/detaylar.do?load=detay&link=35644

Keine Kommentare: